Mitä? Häh?

“Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa.” Ei pidä paikkaansa, sillä tämä osio sisältää myös sellaisia. Jos jokin asia jäi yhä askarruttamaan, ota meihin yhteyttä niin hävetään tietämättömyyttäsi yhdessä! Muistathan, että myös liikenteessä kysyvä tien löytää!

Autokoulu

Mikä on Hämeenlinnan Autokoulu?

Toisin kuin monen kilpailijamme nimestä, omastamme voi päätellä aika paljon. Olemme autokoulu Hämeenlinnassa. Olemme olleet sitä jo 95 vuotta.

Aukioloajat…?

Toimistomme Kaurialan lukion vieressä on auki pääsääntöisesti arkisin klo. 14-16. Teoriatuntipäivinä ma, ti ja ke henkilökunta kotiutuu klo. 18. To ja pe suljemme klo. 16. Ajotunnit osuvat arkipäiviin sopimuksen mukaan. Toimiston tarkka aukiolo on helppo tarkistaa ovenkahvaa vetämällä.

Toimisto on kiinni ja asiani on kiireinen. Mitä teen?

Puhelin on auki 24/7. Vastaustodennäköisyys on 100% suurempi soittaessasi päiväsaikaan. Soitamme kyllä takaisin kun pääsemme taas luurin ääreen!

Soitanko, tekstaanko, mailaanko vai tulenko käymään?

Miten itse haluat. Viestisi tavoittaa meidät kyllä ja osaamme myös lukea, mutta asiat selviää aina parhaiten puhumalla.

Ajokortti

Mikä ihmeen B-kortti?

B-kortti = henkilöautokortti. Kortilla saa ajaa max. 3500 kg painavaa henkilöautoa ja pakettiautoa.

Koska voin aloittaa autokoulun ja mitä se maksaa?

Autokoulun voit aloittaa jo 16 vuotiaana, joskaan ei ole mitään järkeä startata heti, kun kakusta on 16 kynttilää puhallettu. Sopiva aloitusajankohta on 3-4 kuukautta ennen 18vee synttäreitäsi. Kurkkaa hinnastomme täältä.

Uusi laki laskee hintoja tonnilla, voiko olla mahdollista?

Ei se ole mahdollista, vaikka uutisissa niin väitetään. Hyvä kuski voi saada ajokortin kokonaisuudessaan muutaman satasen edullisemmin, mutta monelle lain säätämä mininimäärä ei vielä riitä kortin saamiseen. Uusi laki korostaa oppilaan omatoimista opiskelua. Älä silti hätäile, kokeneet opettajamme pyrkivät saamaan sinusta pätevän kuskin tehokkaasti vaaditussa tuntimäärässä, toki joskus joudutaan hankkimaan lisää ajo-opetusta.

Mitä opetukseen sisältyy?

Opetukseen sisältyy sekä teoria- että ajo-opetusta. Tutustus sisältöön tarkemmin täällä.

Osaan jo ajaa autoa ja muistan liikennesäännöt ulkoa, voinko mennä suoraan kuljettajantutkintoon?

Et voi. Opetukseen osallistuminen on pakollista. Kertaus on opintojen äiti ja harjoitus tekee mestarin.

Mopokortti

Mikä ihmeen AM120-kortti?

Vuonna 2013 tulleen lain mukaan entinen M-kortti muuttui AM-kortiksi. Samalla myös kaksipyöräisen mopon ja kevyen nelipyörän (eli mopoauton) ajo-oikeudet eriytettiin. Molempiin tarvitaan oma korttinsa. Hämeenlinnan Autokoulussa voit suorittaa AM-kortin erityisehdolla 120 ELI kortin 2-pyöräiselle mopolle.

Täytän pian 15. Koska mopokorttia voi tulla suorittamaan?

Mopokorttia voi tulla suorittamaan aikaisintaan 6kk ennen 15 vuotissynttäreitä. Teoriakokeeseen pääset kuukautta ennen 15 vuotissynttäreitä.

Mitä mopokurssiin kuuluu?

Mopokurssiin kuuluu 4 teoriatuntia. Ajo-opetus on uuden lain mukaan vapaaehtoista, mutta vahvasti suositeltavaa.

Koska ajellaan?!?!

Mopon sarviin pääset, kun olet täyttänyt 15 vuotta ja teoriakoe on suoritettu hyväksytysti.

Tarviiko kurssille jotenkin ilmoittautua ja valmistautua?

Ei välttämättä, mutta se on suositeltavaa. Jotta kaikki sujuisi mahdollisimman mutkattomasti toimi seuraavasti: 1) Soita, meilaa tai tule käymään ja kerro halukkuudestasi suorittaa mopokortti. 2) Käy tekemässä ajokorttilupahakemus Ajovarmalle jo ennen kurssille tuloa. Ota henkkarit ja toinen vanhemmistasi / huoltajasi mukaan. Ajovarmalle kannattaa varata asiointiaika suoraan netistä. 3) Saavu kurssille ajoissa ja ota henkkarit mukaan.

Kauhea kiire, kauan koko lysti sitten kestää?

Pyrimme ajattamaan kaikki kortit aina niin pian kuin mahdollista. Ota huomioon, että kortin suorittamiseen vaikuttavat sinun, autokoulun sekä viranomaisten kalenterit ja aikataulut. Kannattaa tehdä ajokorttilupahakemus jo ennen kurssille tuloa ja harjoittele teoriakokeeseen riittävästi. Mahdolliset ajotunnit ja käsittelykoe saadaan suoritettua yleensä 1-2 viikon aikana hyväksytyn teoriakokeen jälkeen.

Kuljettajatutkinnot

Missä kuljettajatutkinnot suoritetaan?

Sekä teoriakokeen että inssin vastaanottaa Ajovarma. Ajovarman Hämeenlinnan konttori sijaitsee Tiiriössä osoitteessa Katsastusmiehenkuja 3, siis Gigantin naapurissa. B-kortin inssit lähtevät aina konttorin pihasta. Mopokortin käsittelykokeet järjestetään joko Tiiriön konttorin takapihalla tai Ahveniston moottoriradalla.

Kuinka teoriakoe ja inssi varataan?

Me varaamme tutkintoajat sinulle. Teoriakoeaika voidaan suorittaa, kun kaikki teoriatunnit on suoritettu, ajokorttilupahakemus hyväksytty ja tarvittava ikä (B-korttilaiset 17 vuotta ja 11 kuukautta. AM-korttilaiset 14 vuotta ja 11 kuukautta.) on saavutettu. Inssin voi varata, kun teoriakoe on hyväksytysti suoritettu ja pakolliset ajokerrat ovat muutamaa kertaa vaille ajettu. Viimeiset ajokerrat ajetaan juuri ennen varattua inssiä.

Pääsenkö B-kortin teoriakokeeseen muka jo ennen 18 vuotis synttäreitä?

Kyllä. 2013 voimaan tulleen ajokorttilain mukaan B-luokan kuljettajatutkinnon teoriakokeen voi suorittaa kuukautta ennen 18v synttäreitä. Tämä on kiva homma, sillä näin ollen inssi voidaan ajoittaa syntymäpäivälle. Mikäs sen mukavampi synttärilahja :)

Mitä tarvitsen mukaan teoriakokeeseen? Entä inssiin?

Teoriakokeeseen mentäessä tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen ja lisäksi sinun tulee maksaa teoriakoemaksu 35€ ja inssi 90€. Konttorilla voi maksaa myös maksukorteilla. Kaikki maksut hoidetaan teoriakokeen yhteydessä, jolloin jännittävän inssin yhteydessä ei tarvitse enää mennä konttorin tiskille tärisemään. Inssiin tarvitset mukaan vain henkilöllisyystodistuksen.

Voiko teoriakokeeseen jotenkin reenata?

Kyllä voi ja se on erittäin suositeltavaa. Aloituspakettiimme kuuluu ajokaista.comin teoriakoeharjoituspassi. Passin tunnuksilla voit harjoitella teoriakoetta kotona internetyhteydellä varustetulla tietokoneella.

Saako teoriakokeessa tehdä virheitä?

Saa. Teoriakokeessa virhemarginaalit ovat 4 sanallisissa (15 kysymystä), 7 kuvissa (50 kuvatehtävää) ja 1 riskientunnistamisosiossa (5 tilannetta).

Jännittää niin prkleesti, mitä jos en pääse teoriakokeesta läpi?

Jännitys on ihan luonnollista ja saattaa pilata pätevämmänkin kaverin koesuorituksen. Ei hätää, teoriakokeen voi aina uusia. Uusintakokeen voit itse varata suoraan konttorilta epäonnistuneen suorituksen jälkeen. Suoritusten väliin pitää kuitenkin jäädä 3 vuorokautta. Uusi teoriakoe maksaa 35€.

Minulla on lukihäiriö. Saanko teoriakokeeseen helpotusta?

Kyllä saat. Ns. suulliseen teoriakokeeseen voi päästä terveydellisin perustein tai jos puutteellisen kielitaidon takia tarvitsee esimerkiksi tulkin koetilanteeseen. Jos sinulla on lukihäiriö tai jokin muu terveydellinen syy, jonka arvelet vaikuttavan teoriakokeen suorittamiseen, toimita siitä lääkärinlausunto tms. autokoululle. Suullinen teoriakoe on muuten vastaava kuin normaali koe, mutta tehtäväkohtaiset aikarajat on poistettu. Nimestään huolimatta se suoritetaan tietokoneella, kuten normaalikin koe.

Riskientunnistamiskoulutus

Mikäs se tämä riskikoulutus sitten on?

1.7.2018 voimaan tulleen ajokorttilain myötä autokoulun kolmivaiheisuus poistui. Eli entistä harjoitteluvaihetta ei enää tarvi käydä, ja syventävän vaiheen tilalle tuli riskientunnistamiskoulutus. Tämä riskikoulutus vastaa sisällöltään suurin piirtein syventävää vaihetta.

Koska riskientunnistamiskoulutus pitää suorittaa?

Jos olet saanut B-kortin ENNEN 30.6.2018, riskientunnistamiskoulutus pitää käydä kahden vuoden sisään ajo-oikeuden suorittamisesta, ettei poliisi vie korttia kuivumaan. Jos taas olet suorittamassa ajokokeen 1.7.2018 jälkeen, riskientunnistamiskoulutus pitää käydä ennen inssiä.

Suoritan ajokorttini opetusluvalla, voinko pitää riskientunnistamiskoulutuksen omin päin?

Et voi. Riskientunnistamiskoulutus (kuten myös ensimmäisen ajokortin suorittavan koulutus) pitää käydä autokoulussa, tai jonkun muun Trafin hyväksymän toimijan järjestämänä. (Ajokorttilaki 35 §)

HUPS! Kaksi vuotta inssistä meni jo, enkä ole suorittanut syventävää vaihetta? Mikä nyt neuvoksi?

Sinun tulee suorittaa riskientunnistamiskoulutus ja tiedustella Ajovarmalta pitääkö sinun toimittaa uusi ajokorttilupahakemus liitteineen. Ole meihin yhteydessä niin hoidetaan homma kuntoon. Älä missään tapauksessa aja autoa, sillä vanhentuneella kortilla ajaminen on sama, kuin ajaisit ilman korttia!

Mitä riskikoulutus pitää sisällään?

Riskientunnistamiskoulutus sisältää 4 teoriatuntia, ja 4 tuntia ajo-opetusta. Ajo-opetus sisältää ajamista liikenteessä, liukkaalla radalla sekä pimeänajon.

Ajelin simulaattorilla jo perusvaiheessa, pitääkö sama homma käydä uudestaan?

Ei tarvi! Trafin tuoreen määräyksen mukaan simulaattorilla ennen heinäkuuta 2018 suoritettu pimeänajo korvaa yhden tunnin neljästä riskientunnistamiskoulutuksen ajotunneista.

Kävin radallakin jo perusvaiheessa, pitääkö tulla uudestaan liukastelemaan?

Pitää! Mutta ei se haittaa, vaan ota radasta ilo irti! Harvoin pääsee laillisesti kokeilemaan äärirajoja autolla, ja siitä saa enemmän irti, kun sinulla on jo ennestään ajokokemusta.

Pimeänajo

Koska pimeänajo pitää suorittaa?

Pimeänajo pitää olla suoritettuna ennen ajokoetta, riskientunnistamiskoulutuksessa. Simulaattorin ansiosta pimeänajo ajetaan Hämeenlinnan Autokoulussa vuodenajasta riippumatta jo ennen inssiä.

Simulaattori! Kuullostaa jännältä, mutta mikä se on?

Simulaattori on laite, jossa on henkilöauton ohjaamo. Olet varmaan joskus pelannu jotain autopeliä. Ajotapahtumat piirtyvät monitoreille ja ajaminen vastaa normaalia autolla ajoa. Toisin kuin autopeleissä, tällä ei ajeta poliisia karkuun vaan harjoitellaan auton hallintalaitteiden käyttöä eri olosuhteissa ja ympäristöissä.